KEUTAMAAN BULAN RAMADHAN

18 07 2012

ramadhan mubarokah

Suatu Ketika Iblis Bertanya Kepada Rasululloh SAW;

 “Ya Rasulullah! Inilah satu bencana yg amat besar bagiku.Bila tibanya bulan ini akan bersinarlah cahaya di Arasy serta Kursi dan semua malaikat bersukaria. Bagi mereka yg berpuasa akan mendapat kurnia yg besar dari ALLAH.Dosa mereka akan diampuni dan digantikan dengan pahala kebajikan serta tidak akan ditulis kesalahan mereka selama berpuasa.”

Iblis berkata lagi :

 

“Yg lebih menyakitkan hatiku ialah semua isi langit dan bumi serta semua makhluk yg bernyawa sentiasa mendoakan mereka siang dan malam memohon keampunan. Bagi mereka yg berpuasa juga akan dimerdekakan oleh ALLAH setiap hari dari Ramadhan dengan seribu kemerdekaan dari azab neraka serta semua pintu neraka akan ditutup dan dibukakan semua pintu syurga. Pada hari bermulanya umatmu berpuasa, datanglah para malaikat kepadaku dengan garangnya lalu menangkap aku bersama dengan bala tenteraku yg terdiri dari jin,syaitan dan ifrit.”

 

“Dipasangkan pada kaki dan tangan kami dengan rantai besi panas lalu dimasukkan kami ke dalam perut bumi yg paling bawah sekali. Disini kami mendapat berbagai azab siksaan dan terpaksa menunggu sehingga umatmu selesai mengerjakan puasa. Selepas itu barulah kami dibebaskan ini supaya umatmu merasa kesenangan dalam mengerjakan ibadat puasa.”

Begitulah cerita si Iblis kepada Rasulullah. Subhanallah. Mari kita berpuasa dengan penuh keikhlasan dan dihiasi oleh amalan lain  dibulan Ramadhan ini, semoga amalan kita di terima.

 

Niat Puasa

Selamat  menunaikan Ibadah Puasa, semoga diberi kekuatan Lahir dan Bathin, amiin.

Iklan

Aksi

Information

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s
%d blogger menyukai ini: